Fundacja Heros
Witamy na naszej stronie

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu obszar działań Fundacji Heros w Lublinie. Jesteśmy organizacją pozarządową, której głównym celem statutowy jest działanie na rzecz osób niepełnosprawnych. Cel ten realizowany jest m.in. poprzez: doradztwo zawodowe oraz wspomaganie i podejmowanie działań zmierzających do aktywizacji zawodowej i społecznej oraz tworzenia miejsc pracy dla osób niepełnosprawnych.

2017-05-17
Majowe Spotkania Grupy Środowiskowego Wsparcia

W maju ruszyły spotkania oraz wyjścia w ramach Grupy Środowiskowego Wsparcia w ramach drugiej edycji projektu pn. „SAMOdzielni” współfinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Pierwsze spotkanie odbyło się w Fundacji Heros i miało na celu zapoznanie się i integrację uczestników. Członkowie grupy dowiedzieli się również jak będą wyglądały kolejne spotkania oraz wspólnie z Liderem ustalili program na najbliższe wyjścia, mieli okazję poznać się oraz wspólnie wybrać film jaki chcą obejrzeć.

Na pierwsze wspólne wyjście Grupy Środowiskowego Wsparcia uczestnicy wybrali spektakle organizowane w ramach Międzynarodowego Spotkania Artystów Nieprzetartego Szlaku SANS 2017 w ACK Chatka Żaka. Przegląd teatrów osób niepełnosprawnych trwał 3 dni. Grupa z Fundacji Heros wybrała się na spektakle w piątek 12 maja. Na początku uczestnicy zobaczyli spektakl „Dziewczynka z zapałkami – podróż” teatru Azumi, następnie „Cygańską miłość” Teatru Zwierciadło oraz występ Teatru To i Owo w spektaklu „Wilk i koźlęta”. Występy osób z niepełnosprawnością wzbudziły duże zainteresowanie uczestników GŚW oraz były bardzo inspirujące.

W dniu 15 maja 2017 r. uczestnicy wybrali się do kina na polski film biograficzny „Gwiazdy”.
Każdy z uczestników mógł znaleźć coś dla siebie, ponieważ ekranizacja porusza tematykę sportową oraz zawiera wątek miłosny.

Uczestnicy GŚW bardzo szybko znaleźli wspólny język i chętnie uczestniczą we wszystkich spotkaniach i wyjściach.

Fundacja Heros: ul. Z. Krasińskiego 2/31, 20 - 709 Lublin